Comirnaty van Pfizer/BioNTech

Klik hier voor de bijsluiter.

Hoe werkt het?

Comirnaty van Pfizer/BioNTech is een RNA-vaccin. Het RNA ribonucleic acid in RNA-vaccins bevat de code voor een eiwit dat kenmerkend is voor een ziekmaker, bijvoorbeeld het 'spike'-eiwit van het coronavirus. Na de inenting met het RNA-vaccin lezen lichaamscellen bij de prikplek de code af en bouwen het eiwit, de werkzame stof van de vaccinatie. Omdat dit eiwit vreemd is voor het lichaam wordt het opgemerkt door cellen van het immuunsysteem, waarna een immuunreactie op gang komt. In die immuunreactie bouwen cellen van het aangeleerde immuunsysteem, met instructies van cellen van het aangeboren immuunsysteem, een specifieke verdediging op. Dit ‘aanleren’ kost tijd, van een paar dagen tot zo’n twee weken. Het resultaat is dat er antistoffen worden gemaakt die een ziekmaker aan zijn eiwitjasje kunnen vastgrijpen, en ook zogenaamde cellulaire immuniteit om infecties te klaren.
Belangrijk is dat er daarnaast aangeleerde geheugencellen worden gevormd. Als deze geheugencellen het eiwit later opnieuw herkennen, zoals tijdens een besmetting met het echte virus, komen ze versneld en ‘slim’ in actie. Ze hebben immers al ‘geleerd’.
In Nederland zal het vaccin worden ingezet voor bewoners van verpleeghuizen en andere zorginstellingen. Nederland krijgt naar verwachting 6,2 miljoen doses van het Moderna-vaccin. Dat betekent dat er 3,1 miljoen Nederlanders mee ingeënt kunnen worden.

Uit de eerste onderzoeken blijkt dat Comirnaty van Pfizer/BioNTech de kans op COVID-19 met 95% verlaagt. Dit betekent statistisch dat van de 100 mensen die zonder vaccin COVID-19 zouden krijgen, er na vaccinatie nog maar 6 mensen COVID-19 krijgen.
 • U mag autorijden als u dit vaccin heeft gehad. Rijd geen auto als u last heeft van bijwerkingen zoals moe zijn.
 • Bent u zwanger? Het is niet voldoende bekend of dit vaccin veilig is voor de baby in uw buik. Advies RIVM: stel de vaccinatie uit tot na de zwangerschap.

Belangrijkste bijwerkingen

  Net zoals bij andere vaccins kunt u last krijgen van bijwerkingen. Dit komt omdat het vaccin ervoor zorgt dat de afweer van uw lichaam gaat werken. Afweer zorgt voor bescherming tegen het coronavirus.
  Uit onderzoeken zijn de volgende meest voorkomende bijwerkingen bekend:
 • Bij meer dan de helft: pijn en stijfheid rond de prikplek, vermoeidheid en hoofdpijn.
 • Bij een kwart of meer: spierpijn, gewrichtspijn of rillingen.
 • Een op de zeven kan koorts krijgen.
 • Alle bijwerkingen zijn mild tot matig ernstig en verdwijnen doorgaans na een of enkele dagen.
 • Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) raadt aan om mensen een kwartier na toediening in de gaten te houden. Dit, omdat er in andere landen enkele mensen een allergische reactie kregen na de inenting, overigens allemaal mensen met een bekende medicijnallergie.

Zie ook